Синдикат Пътно дело към КНСБ започва от днес подготовка за провеждане на

...
Синдикат Пътно дело към КНСБ започва от днес подготовка за провеждане на
Коментари Харесай

Масови протести в градския транспорт, подготвят блокада на Дунав мост

Синдикат " Пътно дело " към КНСБ започва от днес подготовка за осъществяване на ефикасни протестни дейности.

На 14 декември протестиращите ще блокират придвижването по Дунав мост. Решението е взето след протест на автомагистрала " Хемус ", проведен от синдиката.  

Основното искане е за 20% нарастване на заплатите на работещите в системата на Пътната организация в бюджета за 2024.

От през днешния ден Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) стартира поетапни протестни дейности по отношение на идното приемане на държавния бюджет и незадоволителните средства, планувани в него, за резистентен растеж на възнагражденията в градския превоз в страната, оповестиха от пресцентъра на КНСБ.

Ще бъдат сложени протестни табели върху транспортните средства от градския превоз в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на чиновниците. Това е единствено първа стъпка за спокойно изложение на неодобрение и противоречие с по този начин оферти Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския превоз, показват от синдиката. 

Искането е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лева за целево за нарастване на заплатите в бранша. То е обвързвано с желанието за отбрана на професионалните и обществените ползи на работещите в градския превоз, споделя инж. Александър Шопов, ръководител на ФТС. 

Според транспортните синдикати общественото напрежение в градския превоз в страната пораства с всеки минал ден заради обстоятелството, че заплатите в бранша са изядени от инфлацията и изпреварващия растеж на приходите в частния бранш. Всекидневно напущат чиновници, които търсят по-добри условия на труд в частния бранш, въпреки и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните чиновници не постъпват нови поради ниските стартови хонорари и неналичието на вероятност. 

Всичко това води до струпване на огромни количества ексклузивен труд, достигащи до над 250 хиляди часа за тази година в някои от сдруженията. Този положен ексклузивен труд директно оказва отрицателно въздействие върху сигурността, която предлага градският превоз, обръщат внимание от ФТС. 

Липсата на фрагменти е повсеместна – от водачи, през инженерен личен състав до механици, обслужващ и почистващ личен състав, показват синдикатите и допълват, че не са получили схващане нито от финансовия министър Асен Василев, нито от транспортния министър Георги Гвоздейков.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР